, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

Saturday, January 18, 2020

Otvoren SOS broj za prijavu nasilja u školama

December 15, 2011 by  
Saveti

BEOGRAD – Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović otvorio je danas SOS broj na koji će žrtve i svedoci nasilja u školama moći da prijave ta dela, u okviru projekta čiji je cilj iskorenjivanje nasilja i stvaranje bezbednih škola.

“Strateški cilj akcije je da zaustavimo i iskorenimo nasilje u školama i deci osnovnih i srednjih škola stvorimo bezbedno okruženje i bezbedne uslove za učenje”, izjavio je ministar Obradović na konferenciji za novinare.

Obradović je zvanično otvorio telefonsku liniju čija je suština, kako je rekao, da žrtve i svedoci nasilja imaju mogućnost da to prijave i time pokrenu proceduru rešavanja problema.

Cilj te akcije, koju je pokrenuo list “Pres”, jeste, kako je dodao ministar, da se stvori situacija da svako izbegava i ne koristi nasilje i da postoji tolerancija i razumevanje.

Na pozive na SOS broj 0800 200 201 odgovaraće stručno lice Ministarstva prosvete i nauke, koje će primati i prosleđivati informacije na određene adrese, a urgentni problemi će biti rešavani odmah.

U zavisnosti od vrste problema, onaj ko prijavljuje nasilje biće upućivan na odgovarajuće institucije ili će rešavanje problema preuzeti ministarstva rada i prosvete.
Osobe koje će odgovarati na te pozive radiće od 8.30 do 16.30 sati, a van tog vremena sve pozive registrovaće telefonska sekretarica.

Nasilje će moći da se prijavi i anonimno, a osobama koje se jave biće postavljeno 20-ak pitanja, među kojima su gde i kad se nasilje desilo, da li je prijavljeno upravi škole, gradskom prosvetnom inspektoru, kao i upustva kako to da učine.

Načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić istakao je da je cilj pokretanja SOS broja da u što kraćem periodu taj telefon nikad ne zazvoni.

“Ukoliko nam deca, zaposleni i studenti nisu bezbedni tamo gde se obrazuju i vaspitavaju, onda nam takve obrazovne ustanove ne trebaju”, rekao je Tmušić.

IZVOR: www.blic.rs, Tanjug, 08. 12. 2011. – 13:58h

Komentari

2 Komentara na tekst “Otvoren SOS broj za prijavu nasilja u školama”
 1. zabrinuta mama says:

  Zelim samo da znam li je normalno da SOS telefon bude zaključan?!

 2. lila says:

  Društvo| Gost autor
  ministarstvu prosvete
  AlexDunja / 01.11.2012. u 10:48 Komentari: 64Čitanost: 554/Preporuke: 4/
  „Na pozive na SOS broj 0800 200 201 odgovaraće stručno lice Ministarstva prosvete i nauke, koje će primati i prosleđivati informacije na određene adrese, a urgentni problemi će biti rešavani odmah… Osobe koje će odgovarati na te pozive radiće od 8.30 do 16.30 sati, a van tog vremena sve pozive registrovaće telefonska sekretarica.“ Izvor: http://zviz.roditelj.org/2011/12/otvoren-sos-broj-za-prijavu-nasilja-u-skolama/

  Danas, 01.11.2012. u 08:45 se na poziv uključila telefonska sekretarica sa porukom da će se nakon ostavljene poruke sa kontakt podacima javiti stručno lice sledećeg radnog dana. Radni dan je počeo, gde je stručno lice na radnom mestu?

  U ponedeljak, 29.10.2012. je u pisarnici Ministarstva prosvete predat zahtev roditelja za stručnu pomoć i posmatranje jednog učenika drugog razreda, isti taj zahtev je putem elektronske pošte poslat istog dana Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje kao i Odeljenju za inspekcijske poslove u ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja – tačnije, na šest e-mail adresa. Još se niko nije oglasio. Među adresiranima je i Načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić koji u gore linkovanom članku kaže sledeće:

  “Ukoliko nam deca, zaposleni i studenti nisu bezbedni tamo gde se obrazuju i vaspitavaju, onda nam takve obrazovne ustanove ne trebaju”, rekao je Tmušić.

  U pravu ste gospodine Tmušiću ne trebaju nam takve ustanove, prvenstveno nam ne trebaju tako neefikasne poput ustanove u kojoj ste Vi zaposleni.

  Roditelji 2/1 OŠ “Vojvoda Radomir Putnik”

Dodajte svoj komentar

Recite nam šta mislite...
i ako želite svoju sliku uz komentar, preuzmite gravatar!