, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

Wednesday, February 19, 2020

Održana kreativna ZviZ radionica – tribina u okviru projekta „Siguran zagrljaj Zemuna“

U četvrtak, 23. septembra 2010. godine, u prostorijama organizacije “Prijatelji dece Zemuna” održana je kreativna ZViZ (Zagrli Voli i Zaštiti) radionica – tribina, koju je Udruženje RODITELJ organizovalo u saradnji sa organizacijom “Prijatelji dece Zemuna”.

U prostoriji organizacije Prijatelji dece Zemuna prisutne je pozdravio generalni sekretar Milan Ilijin Micko

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti u okviru kampanje javnog zagovaranja “Siguran zagrljaj Zemuna“ koju Udruženje RODITELJ realizuje uz podršku Balkanskog Fonda za lokalne inicijative (BCIF) i Odeljenja za internacionalni razvoj Britanske ambasade (DFID).

U ZViZ radionici – tribini aktivno su učestvovali predškolci i školarci sa svojim roditeljima, predstavnici školskih i predškolskih ustanova iz Zemuna, Doma zdravlja Zemun, Kliničko-bolničkog centra Zemun, Instituta za  zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr. Vukan Čupić”, Centra za socijalni rad, predstavnica Gradske opštine Zemun, kao i predstavnici medija i organizacija civilnog društva – Prijatelji dece Zemun, Crveni krst Zemun, udruženje “Samohrane majke Zemun”, UPS!, Familia.

ZViZ radionica se odvijala kroz grupni rad, čime je istaknuta važnost saradnje i zajedničkog učešća svih subjekata – i građana, i relevenatnih službi, i predstavnika organizacija civilnog društva. Mini perfomansom – obmotavanjem grupa vunicom i povezivanjem predstavnika svih sektora, predsednica Udruženja RODITELJ, Dragana Soćanin, je na simboličan način predstavila umrežavanje institucija, a kroz razgovor o hipotetičkoj situaciji o zlostavljanju deteta, predstavnik svake institucije imao je priliku da kaže šta oni rade u slučajevima prepoznavanja ili prijavljivanja zlostavljanja i zanemarivanja dece. Karika koja je u ovom lancu osetno nedostajala bio je MUP Zemun, sa čime su se svi učesnici radionice složili i izrazili žaljenje što i taj sektor nije prisutan.

Mini perfomans – obmotavanje grupa vunicom i povezivanje predstavnika svih sektora

Decu, kao i sve prisutne, animirali su voditelji radionice, Peđolino i Voja Nedeljković, koji pružaju podršku kampanji “Siguran zagrljaj Zemuna”. Oni su na posebno pripremljenom flip-čartu zapisivali dečje odgovore na pitanja kao što su: “Ko tebe može da zaštiti?”, “Svako dete ima pravo da…”, “Svako dete može da /ne mora da…” i ovi odgovori biće izloženi, zajedno sa svim ostalim dečjim radovima dobijenim u kampanji “Siguran zagrljaj Zemuna”, na izložbi koju će Udruženje RODITELJ organizovati u novembru mesecu.

Animatori Voja Nedeljković i Peđolino na delu

Cilj kampanje „Siguran zagraljaj Zemuna“ je da podstakne pre svega GO Zemun da u okviru svojih odeljenja oformi posebno radno telo koje će umrežiti sve institucije u opštini Zemun koje se bave zaštitom dece od zlostavljanja i zanemarivanja i time da se otvori put ka sistemskoj i još efikasnijoj zaštiti dece. Aktivnostima u okviru kampanje uticaće se i na podizanje svesti građana o prepoznavanju zlostavljanja i zanemarivanja dece, ali i o građanskoj odgovornosti u slučaju potrebe za reagovanjem. Predlog za formiranje koordinacionog opštinskog međusektorskog tela biće podnet u formi građanske inicijative sa 3 000 potpisa Skupštini opštine Zemun.

Foto galerija:


Dodajte svoj komentar

Recite nam šta mislite...
i ako želite svoju sliku uz komentar, preuzmite gravatar!