, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

Sunday, July 21, 2019

Dve trećine dece trpi nasilje u školi

September 14, 2010 by  
Reagovanja

Prema podacima UNICEF-a, dve trećine dece u Srbiji trpelo je neki oblik nasilja u školi, saopšteno je danas na ceremoniji uključivanja osnovne škole “Gornja Varoš” u program “Škola bez nasilja”.

Savetnica u UNICEF-ovom programu “Škola bez nasilja” Stanislava Vučković izjavila je Tanjugu da je neophodno da se taj problem prepozna na vreme, kako bi se izbeglo dalje širenje nasilja u društvu.

Vučkovićeva je istakla da je cilj programa da se nastavnici i roditelji obuče kako da pristupe i prepoznaju našilje u školama, jer i samo posmatranje nasilja predstavlja problem u razvoju deteta.

“Ključan uslov da bi se neka škola priključila Programu je da rukovodstvo škole, nastavnici, roditelji, školski odbor i učenici pristanu na realizaciju programske aktivnosti, koju je UNICEF osmislio, a koja u zavisnosti od mogućnosti sprovođenja plana, traje jednu ili dve školske godine”, rekla je ona i dodala da su promene u školi vidljive posle godinu dana, ted a se one manifestuju kroz promenu atmosfere, normi i način komunikacije u školi.

Osnovna škola “Gornja Varoš” je 189 škola u Srbiji, koja je postala članica programa “Škola bez nasilja”, a taj program sprovodi i devet srednjih škola u Vojvodini.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je i nacionalni ambasador UNICEF-a i promoter kompanije “Unika osiguranje” Aleksandar Đorđević, koji je nastavnicima poželeo mnogo sreće u realizaciji programa, a učenicima mnogo petica.

“Kažite ako trpite nasilje u školi, recite to drugaru, bratu, učiteljici, direktoru škole ili roditeljima. To nije tužakanje, to je jedan od načina da srećno provedete školske dane”, obratio se Đorđević mališanima, i dodao da je on kao roditelj dve devojčice zadovoljan zbog toga što one sa osmehom odlaze i vraćaju se iz škole.

Đorđević je učenicima poručio da će se mnogo bolje osećati, da će odrasti kao bolja deca i dobri prijatelji, jer “kao što je poznato, lako je steći prijatelja, ali je mnogo teže zadržati ga za čitav život”.

Zahvaljujući donaciji kompanije “Unika osiguranje”, u programu “Škola bez nasilja” učestvuju već dve osnovne škole na Novom Beogradu – “Đuro Strugar” i “Ratko Mitrović”.

Primena programa “Škola bez nasilja” ostvaruje se u sedam koraka – podizanje svesti o problemu nasilja u školama, formiranje Unutrašnje zaštitne mreže, uspešno funkcionisanje te mreže i preduzimanje mera zaštite, formiranje Spoljašnje zaštitne mreže, odnosno uključivanje Doma zdravlja, Centra za socijalni rad i opštine u funkcionisanje programa u školama kao i policijske uprave.

Sledeći koraci su obraćanje dece i porodica izloženih nasilju za pomoć i uspostavljanje poverenja u tim pomagača, funkcionisanje sistema intervenisanja i samoprocena škole o tome da li je postala bezbedno okruženje za decu.

Izvor: Tanjug
Cetvrtak, 09.09.2010, www.lepotaizdravlje.rs

Komentari

2 Komentara na tekst “Dve trećine dece trpi nasilje u školi”
 1. maja says:

  Molim Vas da mi neko da odgovor:
  KAKO ZAŠTITI DETE U OSNOVNOJ ŠKOLI OD DRUGOG , AGRESIVNOG, DETETA, KOJE GODINAMA MALTRETIRA I FIZIČKI ZLOSTAVLJA OSTALU DECU U RAZREDU??

  Koji zakon štiti moje dete i ostale ( koji su proteklih godina prošli sa zabodenim olovkama u kost, polomljenim prstima, razbijenim naočalama, bezbrojnim modricama, polomljenim kišobranima o glavu, itd…)
  Imali smo bezbroj roditeljskih sastanaka, priča, sastanaka sa pedagogom, direktorom…nikada niti to dete, niti neki od roditelja nije bio kaznjen na bilo kakav način.

  Kada i kako dati predlog za donošenje zakona za zaštitu deteta od drugog maloletnog deteta??

  Pozdrav!

 2. violeta petkovic says:

  Moje dete ima deset godina i sada pohadja cetvrti razred osnovne skole.Zbog fizickog i psihickog nasilja od strane uciteljice MILINE SIMIC iz osnovne skole”STANISLAV BINICKI”,KUKLJIN,KRUSEVAC.bila sam prinudjena da dete ispisem iz te skole i upisem u drugu.predala sam prijave nadleznim instancama,medjutim uciteljica i dalje radi,jer je direktor podrzava ,a direktora BRATISLAVA PAVLOVICA ,ocigledno podrzava neko drugi.Moje dete je moralo da promeni zivot iz korena,da ide na psihoterapiju,a odgovorni i dalje cute.TIM ZA ZASTITU DECE me jos nije pozvao na razgovor iako su upoznati sa celom pricom.PITAM SE ,kad vec postoji zakon ,ja ne cinim presedan zasto se ne postuje isti?Ko stiti moje dete sem njenih roditelja?Kome jos da se obratim da se cuje glas i mog deteta ,a ne samo uciteljice ,koja ocigledno moze da krsi zakon i protokol o radu ,a svejedno ne bude kaznjena za to sto radi?

Dodajte svoj komentar

Recite nam šta mislite...
i ako želite svoju sliku uz komentar, preuzmite gravatar!