, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

Wednesday, February 19, 2020

Zaštitimo decu od zlostavljanja i zanemarivanja!

July 17, 2010 by  
Reagovanja

ZViZNasilje  nad decom treba smanjiti i sprečiti. S tim se slažu svi, i građani i država. Donošen je niz strategija, zakona i protokola koji štite decu od zlostavljanja i zanemarivanja. Ipak, broj mališana koji svakodnevno trpe nasilje ne samo da nije smanjen, već taj broj stalno raste. Zašto država ne uspeva da smanji i spreči zlostavljanje i zanemarivanje dece? Zašto su strategije, zakoni i protokoli neefikasni?

Jedan od razloga je slaba saradnja između institucija koje su nadležne. Ustanove i ljudi u njima se trude da dobro rade svoj posao, ali razmena informacija među njima je nedovoljna. To otežava i njihov rad i situaciju za one koji imaju problem.

Prema podacima UNICEF-a, 70 odsto dece u Srbiji je bar jednom u životu doživelo fizičko nasilje, dok se nadležnima godišnje prijavi tek između dver i tri hiljade slučajeva. Broj slučajeva nasilja nad mališanima prijavljenih SUP-u u Opštini Zemun od početka godine može se izbrojati na prste jedne ruke. Ostali, po svemu sudeći, pate u tišini.

Zlostavljeno i zanemarivano dete je na putu u jednom pravcu ka maloletničkoj delikvenciji. Zemun je odavno na glasu kao jedna od opština sa izraženim problemom maloletničke delikvencije. Smanjivanje i sprečavanje nasilja nad decom, ne samo u porodici, važan je način za smanjenje kriminaliteta i delikvencije buduće omladine.

Zajednički rad svih službi koje se bave zaštitom dece od nasilja, predviđen propisima, još nigde ne funkcioniše u praksi. Nijedna opština u Beogradu do sada nije uspela da efikasno poveže rad svih tih službi. Potpišite peticiju. Hajde da zajedno Zemun učinimo prvom opštinom u Beogradu koja je napravila taj važan korak i udružila svoje snage na ovako važnom zadatku.

Komentari

3 Komentara na tekst “Zaštitimo decu od zlostavljanja i zanemarivanja!”
 1. jadranka says:

  Po prvi put da se javljam, odnosno komentarisem i to ne samo u svoje ime vec u ime roditelja koji dele moje misljenje.U nasem ulazu zivi “GOSPODJA” kojoj smeta decija igra toliko da decu sa drugog sprata poleva vodom.Molila bi nekoga da me posavetuje koji je pravni lek za takve osobe i dal postoje sankcije za takvo ponasanje?Napominjem da deca igraju fudbal na javnoj povrsini jer nemaju igraliste u blizini!

 2. admin says:

  Poštovana Jadranka, ako se nemili događaj ponovi, gospođu prijavite Sup-u.
  Hvala vam na javljanju!

 3. Ljubisa says:

  Moj maloletni sin je dobio samar od punoletne osobe,prijavio sam u sup.Njihov odgovor da ne moze da napisu prijavu jer su svedoci deca ispod 14gkojih je bilo desetinu.Po mom misljenu onda mozes da samaras decu uvek kad nema stariji od 14g Dobar zakon ili jaka veza.Ali mozda postoji kod nas zakon vraticu ti milo za drago.Pa sta mislite koji zakon efikasniji,ili postoji treci.

Dodajte svoj komentar

Recite nam šta mislite...
i ako želite svoju sliku uz komentar, preuzmite gravatar!